• Lisäystapa: siemenestä
    • Kestävyys: kestävä
    • Kukinta-aika: heinä-syys
    • Korkeus: 20-50 cm
    • Valo: aurinko
    • Istutustiheys: 30 cm   n.10 - 12 kpl /m²
    • Astia: p9 = 0,5 litraa  Ikä 2 v.
    • Tuotantomaa: Suomi
    • Tuoksuvat vaaleanpunainen
    • Puutuva puolipensas. Käytetty lääke- ja maustekasvina
    • Lisäystapa: siemenestä
    • Kestävyys: kestävä
    • Kukinta-aika: heinä-syys
    • Korkeus: 20-50 cm
    • Valo: aurinko
    • Istutustiheys: 30 cm   n.10 - 12 kpl /m²
    • Astia: p9 = 0,5 litraa  Ikä 2 v.
    • Tuotantomaa: Suomi
    • Tuoksuvat siniset kukat
    • Puutuva puolipensas. Käytetty lääke- ja maustekasvina
    • Kestävyys: I-VII
    • Valo: aurinko - pv
    • Astia: p 11
    • Alkuperämaa: Suomi
      Liperi on monivuotinen, 1-2 metriä korkea, vahvasti tuoksuva yrtti, jonka uskotaan tulleen Benediktiinimunkkien mukana Keski-Eurooppaan 700-luvulla. Sen lehdet ovat kauniin tumman vihreät. Lipstikkaa voi lisätä jakamalla juuria keväällä tai syksyllä. Se viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, ravinteikkassa multavassa maassa. Suomessa lipstikkaa on viljelty koko maassa ja sitä tapaa toisinaan villiintyneenä Etelä- ja Keski-Suomen alueilla Lipstikan lehtiä voi kerätä ennen kukintaa. Sen maku on voimakas ja muistuttaa selleriä. Lipstikka on useiden mausteseosten ainesosa. Lipstikka oli suosituimpia lääkekasveja  Suomessa 1700-luvulla.
  • Saksankirveli Myrrhis odorata

    3,90  sis. ALV 24%
    • Istutustiheys: 35 cm n.8 kpl /m²
    • Astia: p11 = 1.1 litraa  Ikä 2 v.
    • Tuotantomaa: Suomi
    Saksankirveli on makea monivuotinen yrtti, jonka tuoksu ja maku muistuttaa anista. Saksankirveli on kotoisin Etelä-Euroopasta, mutta se menestyy hyvin Suomessa. Saksankirveli viihtyy ravinteikkaassa, runsasmultaisessa ja tasaisen kosteassa maassa. Saksankirveli sopii sekä koriste- että hyötykasviksi. Se viihtyy parhaiten puolivarjoisella kasvupaikalla. Tämä monikäyttöinen kasvi sopii erinomaisesti kasvatettavaksi myös ruukuissa terasseilla ja parvekkeilla. Satoa saksankirvelistä saa pitkin vuotta. Siitä voidaan käyttää mausteena lehtiä, juurta ja siemeniä. Lehdet sopivat vihannekseksi, ja varsinkin juuri on makea.Lehtisatoa voi korjata huhtikuulta marraskuulle. Ensimmäisenä vuotena lehtien keräämisessä kannattaa olla säästeliäs, jotta juuristo pääsee vahvistumaan. Toisesta vuodesta lähtien lehtiä voi kerätä 3 – 4 viikon välein. Lehtisato kannattaa kerätä ennen kasvin kukkimista, kun varret ovat vielä ohuita. Silloin ne on myös maukkaampia. Paksut varret on myös vaikeampi kuivata. Siemensatoa kerättäessä osa siemenistä jtetään korjaamatta. Kerätyt lehdet ovat parhaimmillaan tuoreena. Kuivaaminen hävittää suurimman osan aromeista. Saksankirveliä saattaa löytää myös villiintyneenä pihoilta ja puistoista Etelä-Suomessa.  
    • Kestävyys: I-VI
    • Valo: aurinko - pv
    • Korkeus: 70-90 cm
    • Astia: 3 L
    • Punaiset voimakkaat varret
    • Alkuperämaa: Suomi
    • Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva yli 60 v vanha kanta.
    • Lisäystapa: siemen
    • Kestävyys: kestävä
    • Korkeus: 1-1,5 m
    • Valo: aurinko-varjo
    • Istutustiheys: 35 cm n.8 kpl /m²
    • Astia: p11 = 1.1 litraa  Ikä 2 v.
    • Tuotantomaa: Suomi
    • Tuoreita lehtiä voi kerätä maustekäyttöön heti keväällä. Jos lehtiä tai varsia halutaan kuivata, ne kannattaa kerätä keväällä hyvissä ajoin ennen kukkimista maun ollessa miedoimmillaan.  Kasvin juuret voidaan myös hyödyntää. Niitä kerätään toisen kasvuvuoden syksyllä syyskuussa tai varhain seuraavana keväänä ennen kasvun alkua.Koristekasviksi se kannattaa sijoittaa omaksi ryhmäkseen puutarhan kosteimpaan osaan. Kerran kasvun alkuun päästyään, se yleensä säilyy paikalla itsekseen kylväytyen, vaikka kukkineet yksilöt kuolevatkin.

Go to Top